Free Essay

Marketingcoomunicatieplan

In: Business and Management

Submitted By AnneL26
Words 2505
Pages 11
Inhoudsopgave

De marketingcampagne

Uitleg marketingcampagne blz. 2

Voorbeeld flyer blz. 3

Media mix blz. 4

Kosten reclamecampagne blz. 5

Het onderzoeksplan

Hoofdvraag en deelvragen blz. 6

De enquête blz. 7

Uitwerking enquête blz. 9

Conclusies blz.11

Bijlage

De marketingcampagne

Voor ons reisbureau ’t Reist zou ik de reclame specifiek willen richten op de service die wij aan onze klanten geven. Onze klanten zijn mensen van 60+ die zo’n 2 à 3 keer per jaar een dagje weg of op vakantie gaan. Deze tripjes zijn meestal naar de landen vlak om ons heen, Duitsland, België en Luxemburg. De tripjes bevatten veel cultuur en natuur en er is altijd een gids aanwezig die interessante feiten weet te vertellen. De doelgroep is niet heel fit meer en heeft al veel afgereisd in hun leven. De tripjes die wij voor ze organiseren zijn pure ontspanning en het af en toe komen op plaatsen waar ze nog nooit eerder zijn geweest. De meeste ouderen gaan als stel op vakantie of met vrienden of familie maar sommigen gaan ook alleen.

Een doelstelling die wij hopen te behalen met het opzetten van ons reisbureau is om een winstgevend reisbureau te worden die perfect inspeelt op de wensen en behoeften van onze klanten én hun meer dan tevreden stelt. Wij willen binnen 1,5 jaar uit de gemaakte kosten zijn en winst maken. Daarnaast willen wij dat binnen 2 jaar 40% van de klanten die een vakantie via ons geboekt hebben klant blijven en dus meerdere reizen boeken.

Hoe ik naar buiten wil brengen dat elke 65+er een reisje bij ons reisbureau zou moeten boeken is onze fantastische service. Wij zijn geen reisbureau dat de klant pusht een vakantie te boeken zodat er geld in het laatje komt. Bij ons werken er mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in alles wat wij aanbieden. Het zijn mensen-mensen die graag luisteren naar de verhalen en wensen van de klant en daar rustig de tijd voor nemen. Een kopje koffie aangeboden krijgen hoeft niet eens genoemd te worden, zo vanzelfsprekend moet dat zijn bij ons. Ook onderhouden wij goede contacten met onze ‘leveranciers’ zodat als de klant de reis naar zijn eigen smaak wil aanpassen dat goed mogelijk is. Onze medewerkers denken met de klant mee en komen met goede ideeën en inspiratie. Tijdens de vakantie zijn we goed bereikbaar en regelen we alles wat de klant tekort komt. Na de vakantie of trip kan de klant van ons een belletje verwachten met de vraag of alles naar wens was. Zo nee vinden we een passende oplossing. Het is de bedoeling dat we de klanten aan ons binden door onze goede service en dat ze daardoor vaker bij ons vakanties en tripjes laten samenstellen. Van elke klant wordt een digitaal bestand aangemaakt waarin onze medewerkers hun gegevens bijhouden, zo is het makkelijk om bij afwezigheid van de toegewezen medewerker de klant over te dragen aan iemand anders.

Deze service moet eigenlijk eerst worden ervaren voordat de klant er een mening over kan vormen. Ouderen zijn vrij trouw dus er moet een goed marketingcommunicatieplan komen willen we ze over de streep trekken. De beste manier van reclame is eigenlijk mond-tot-mond reclame. Maar eerst moeten we klanten vinden.

We moeten met reclame maken klein beginnen. Het reisbureau zelf komt in Purmerend te staan. Het plan is om een speciale opening te organiseren. Tijdens deze opening is er voor de klanten gelegenheid om binnen te lopen, wat te eten en te drinken en vragen te stellen. Zodra de mensen de winkel binnen zijn kunnen onze medewerkers ze aanspreken en vragen stellen over de reizen die ze gemaakt hebben. Ook kunnen ze laten zien wat wij aanbieden. We moeten folders, boeken en posters beschikbaar hebben. Om mensen de winkel binnen te lokken organiseren we een win actie. Elke persoon die binnenloopt kan zijn of haar gegevens achterlaten op een briefje, deze briefjes stoppen we in een grote ton en er worden aan het eind van de middag 3 winnaars getrokken. De hoofdprijs is dan een luxe vakantie naar Oost Duitsland ter waarde van 600 euro. De andere prijzen zijn kortingscheques. Het slimme van deze actie is dat we nu de gegevens van iedereen hebben die de winkel is binnen gekomen. We sturen de mensen die geen prijs hebben een mailtje/brief met dat ze helaas niet gewonnen hebben maar wel met korting een mooie reis kunnen boeken. Op deze manier zullen de klanten toch nog een keer binnenlopen. Het fijne van deze actie is dat de klanten op de openingsdag gelijk kunnen meemaken op welke manier ze behandeld worden als ze een reis willen boeken(en die manier is natuurlijk heel goed).

Om de opening bekend te maken plaatsen we een advertentie in het regionale dagblad en verspreiden we flyers door heel Purmerend. Voorbeeld van zo’n flyer staat hieronder:

[pic]

Deze advertentie plaatsen we 3 weken van te voren in het Noord Hollands Dagblad. We plaatsen in totaal drie advertenties op doordeweekse dagen. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk mensen te laten weten dat we op 12 april openen. Ik denk dat er met deze opening veel interesse zal zijn van verschillende inwoners van Purmerend, de specifieke doelgroep van ons reisbureau zal daar ook tussen zitten. De doelstelling voor deze campagne is:

Op 12 april om 17:00uur ’s middags minstens 400 gegevens hebben van klanten die zijn binnen geweest.

De media mix die bij deze reclamecampagne hoort, dit is tevens ook de media map. We maken via drie kanalen reclame en die leiden allemaal naar het feestelijke openingsfeest op 12 april. Na de spectaculaire opening zullen er andere reclamecampagnes komen met andere mediakanalen maar dat is nu niet aan de orde.

[pic]

Figuur 1. Media mix

Naar mijn mening zal deze campagne zeer succesvol zijn, je bouwt zo een heel feestje om iets heen. Daarnaast ben ik van mening dat normale reclamecampagnes zoals een tv-commercial vaak niet zo veel zin meer hebben. Dit soort campagnes zorgen eigenlijk alleen maar voor naamsbekendheid, vrijwel nooit voor extra verkopen. Door te strooien met mooie prijzen raken mensen snel geïnteresseerd en communicatie door ervaren medewerkers is de manier om klanten te binden. Daarnaast is dit de enige manier om op te vallen tussen alle andere campagnes, door prijzen te verloten en er een feest van te maken hebben mensen het gevoel dat ze er anderen over moeten vertellen, zie deze uitspraak van Seth Godin: ‘Omdat de marketingwereld de consument heeft overspoeld met te veel van alles, doen mensen steeds minder moeite om een vriend over een product te vertellen, tenzij ze verwachten dat hun vriend er graag over wilt horen’[1]. Mond-tot-mond reclame is de beste reclame die een bedrijf kan krijgen en zo hopen wij dat ook te realiseren.

Het AIDA-model en deze reclamecampagne

Met deze reclamecampagne wordt gelijk de aandacht van de ouderen getrokken door de win actie. Daarnaast bevat de flyer vrolijke kleuren en niet teveel tekst zodat mensen het globaal zullen bekijken. Op de flyer staat een aantrekkelijk aanbod waardoor de ouderen snel geïnteresseerd zullen zijn. De overtuigingskracht van deze campagne is dat iedereen die mooie prijs kan winnen, het enige wat gedaan hoeft te worden is naar binnen te lopen en je gegevens achter te laten. Kleine moeite, grote kans op een mooie vakantie. Op de flyer zijn de datum, tijd en plaats vermeld zodat mensen actie kunnen ondernemen, ze kunnen op 12 april naar de winkel komen.

De kosten van deze reclamecampagne zijn als volgt verdeeld:

|1000 flyers openingsfeest[2] |€31,84 euro |
|250 flyers beschikbare reizen[3] |€26,26 euro |
|25 posters voor in de winkel en eventueel buiten[4] |€36,15 euro |
|3x advertentie Noord Hollands Dagblad[5] |€3900 euro |
|Hapjes en drankjes |€250 euro |
|Inhuren extra personeel |€127,50 euro |
|€8,50 euro per uur x 5 uur x 3 personeelsleden = | |
|Prijzen winacties: |€1000 euro |
|Vakantie ter waarde van 600euro | |
|4 x kortingscheque 100 euro | |
|Totaal: |€ 5371,75 euro |

Figuur 2. Kosten reclamecampagne

Het onderzoeksplan

De aanleiding tot dit onderzoeksplan is het opzetten van een nieuw reisbureau. Het is belangrijk dat veel mensen te weten komen over het nieuwe reisbureau en daarom hoort er bij de start ervan een reclamecampagne. Om erachter te komen of de reclamecampagne die ik heb gemaakt werkt hou ik een veldonderzoek. Ik heb een enquête gemaakt waarin respondenten kunnen aangeven wat ze goed vinden aan het concept, of zij zich aangesproken voelen en wat ze eventueel anders zouden willen zien.

Doelstelling van het onderzoek is ‘Met behulp van enquêteren erachter zien te komen hoeveel mensen na het zien van de reclamecampagne daadwerkelijk het reisbureau binnen stappen en wat daar de reden voor is. Anderzijds erachter zien te komen waarom mensen niet het bureau binnen zouden stappen’

Hoofdvraag:

Halen we met deze reclamecampagne minimaal 100 klanten binnen de eerste 6 maanden?

Deelvragen:

Wat maakt dat mensen hun aandacht getrokken wordt bij een advertentie?
Staan de ouderen open voor nieuwe bedrijven?
Wat trekt ze aan bij deze campagne?
Wat vinden ze minder succesvol?
Welk rapportcijfer zouden ze de reclamecampagne geven?
Is de reclamecampagne zo compleet of mist er nog iets?
Is de flyer zo opvallend en duidelijk dat ouderen er anderen over gaan vertellen?
Wat vinden de respondenten van de te winnen prijzen?
Waar kan de opening van het reisbureau het best gepromoot worden?
Wat mag er absoluut niet missen op zo’n speciale openingsdag?
In wat voor aanbiedingen zouden ze het meest geïnteresseerd zijn?
Voelen mensen zich aangetrokken door de win actie?
Zouden mensen het reisbureau bezoeken na het zien van de reclamecampagne?

Enquête

Geachte heer/mevrouw,
Deze enquête gaat over korte reizen en daarbij een nieuw te openen reisbureau. Specifiek zou ik meer willen weten over het promoten van dit nieuwe reisbureau. Het invullen van de enquête zal ongeveer 10 minuten duren. Alvast bedankt.

Wij zijn van plan een reisbureau op te zetten speciaal voor ouderen. Het reisbureau biedt reizen aan binnen de Benelux en Duitsland en deze reizen zijn te boeken op het kantoor in Purmerend maar onze medewerkers kunnen ook bij u thuis langskomen. De duur en de inhoud van de reizen kunt u zelf samenstellen. Voorbeelden van onze reizen zijn: 3 dagen New Castle, Midweek Texel, Weekendje Brugge en een citytrip naar Düsseldorf.
Op 12 april opent het reisbureau en er zal een groot openingsfeest zijn om mensen kennis te laten maken met ons. Hieronder ziet u een voorbeeld van de flyer die we gaan verspreiden om de opening aan te kondigen:
[pic]

Welk rapportcijfer zou u de reclamecampagne(poster hierboven) geven? 1- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Zou u het reisbureau bezoeken na het zien van de reclamecampagne?
Ja / Nee

Wat vindt u goed aan deze campagne?
…..

Wat vindt u minder succesvol?
…..

Voelt u zich aangetrokken tot de win actie die hieraan verbonden is?
Ja, omdat….
Nee, want…

In wat voor aanbiedingen zou u het meest geïnteresseerd zijn als u op 12 april de winkel zou binnen lopen? o Alle reizen naar Duitsland met 25% korting o Reis voor 4 personen boeken, 3 personen betalen o Vroeg boekkorting van 15% op alle reizen o Weekje Waddeneilanden in het laagseizoen voor maximaal 150 euro o Anders, namelijk…………………………………………………………………………

In hoeverre zou u uw familie/vrienden aanraden om een kijkje te gaan nemen op 12 april?
Zeer onwaarschijnlijk – Onwaarschijnlijk – Misschien – Waarschijnlijk –Zeer waarschijnlijk

Stel u bezoekt het reisbureau tijdens de opening, wat zou u dan fijn vinden om tegen te komen? (meerdere antwoorden mogelijk) o Medewerkers die verstand hebben van reizen en specifieke landen o Aanbiedingen o Hapjes en drankjes o Veel informatie over onze reizen, brochures o Vermaak voor de (klein)kinderen o Beeldmateriaal en films van bestemmingen o Ervaringen van andere reizende ouderen

Wat mag er absoluut niet missen op zo’n speciale openingsdag?
……………………………………………………………………………………………………………….

Waar zou deze advertentie u het meeste opvallen? o Regionale krant o Flyer o Billboards o Bushokjes o Op een andere manier via de radio/tv o Posters in buurthuizen en kleine ondernemingen (slager, bakker)

Hoe groot schat u de kans in dat u na bezoek van de openingsdag een reisje bij ons boekt? o 0% o 20% o 40% o 60% o 80% o 100%
Uitslag enquête

Hieronder de uitslagen van de gehouden enquête:

[pic]

[pic]

Wat vindt u goed aan deze campagne?
Opsomming van de antwoorden: Leuk reisbureau, voldoet precies aan mijn wensen. Feest spreekt me erg aan! Win actie lokt zeker klanten.

Wat vindt u minder succesvol?
Opsomming van de antwoorden: Lettertype in de flyer mag iets duidelijker. Meer informatie zoals bijvoorbeeld een website.

[pic]

Respondenten die nee antwoordden gaven als reden: ‘maak toch geen kans met zoveel mensen’

[pic]

De mensen die iets anders wilden, wilden naar verre bestemmingen zoals Thailand of Afrika. Ook was er een respondent die meer korting wilde op de reis naar Duitsland.

[pic][pic]

Wat mag er absoluut niet missen op zo’n speciale openingsdag?
Respondenten gaven op deze vraag als antwoord: al het personeel en de directie, informatie over als er iets mis gaat op vakantie, informatie over verzekeringen.

Conclusie

De conclusie die ik uit deze antwoorden kan trekken is dat ik op de goede weg ben met de campagne. Wat ik zou kunnen verbeteren is de folder via meer kanalen promoten zoals buurtwinkels of de radio. Wie weet bereik ik hier nog een stuk meer mensen mee die dit anders niet hadden meegekregen. Op de vraag ‘Hoe groot schat u de kans in dat u een reis bij ons boekt na bezoek van de opening op 12 april?’ antwoordt het merendeel van de ouderen dat er 40% kans bestaat dat ze dat doen. Misschien moet er nog andere actie erbij komen waardoor dit aantal verhoogd kan worden want met dit aantal zal ik mijn doelstelling van 40% klanten binnen twee jaar niet halen. Antwoord op de hoofdvraag heb ik met de enquête dus kunnen krijgen. De hoofdvraag is: halen we met deze reclamecampagne minimaal 100 klanten binnen de eerste 6 maanden? Ik denk dat dit iets te hoog gegrepen is. Ik denk dat de campagne wel succesvol is maar niet heel veel blijvende klanten oplevert, er zullen namelijk ook ouderen zijn die alleen voor de win actie komen. Wat wel fijn is dat veel ouderen de flyer aan hun vrienden, buren en kennissen zullen laten zien. De meningen over de aanbiedingen van de opening verschillen onder de ouderen, het is erg verdeeld. Ik denk dat het daar om goed is om een gemiddelde reis te nemen die ze kunnen winnen. De feedback op de flyer is ook erg bruikbaar, zou ik de campagne gaan uitvoeren zou ik zeker het lettertype veranderen.

-----------------------
[1] blz. 25

[2] http://www.cewe-print.nl/shop/flyers.aspx?gclid=CKyRq86CibYCFYhf3godngUAiw

[3] http://www.cewe-print.nl/shop/flyers.aspx?gclid=CKyRq86CibYCFYhf3godngUAiw

[4] http://www.cewe-print.nl/shop/flyers.aspx?gclid=CKyRq86CibYCFYhf3godngUAiw

[5] zie bijlage HTC Media blz. 14

-----------------------
Individuele opdracht

Het marketingcommunicatieplan

Dinsdag 2 april 2013

Werkplaatsbegeleider: Matthijs de Feber

Coach: Helen Visser

Anne Luitjes

CE 1F1

Advertentie Noord Hollands Dagblad

Verspreiden flyers

Posters met aanbiedingen

Feestelijke opening

‘t Reisje

-----------------------
1…...

Similar Documents