Free Essay

Punca Anak Derhaka

In: Social Issues

Submitted By koda
Words 1016
Pages 5
APA PUNCA ANAK DERHAKA?
>
Bagaimana mahu melahirkan anak-anak berakhlak jika di sekolah para guru tidak bermoral? “Selalu saya tekankan, jika baran dan marah sekalipun, tolong jangan keluarkan perkataan-perkataan celupar seperti bodoh, bengap atau dungu kepada anak murid, kerana kata-kata guru seperti emak, sebahagian daripada doa,” pesannya.
>
Sabda nabi saw, “Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukul.”
>
“Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan . Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan. Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula renggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka,” ujarnya.
>
Beliau turut menjelaskan, anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka.
>
“Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumah tangga. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke ruma h suka, dan pergi sekolah pun seronok.
>
“Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup,” katanya lagi.
>
DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL
>
Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan onang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar.
>
Jawab Sayyidina Umar, budak-budak kecil tidak berdosa dan doa mereka Mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau jumpa budak kecil, baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun anak anak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah.
>
Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.
>
BERTAUBAT SEBELUM MELARAT
>
Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya anak derhaka dan melawan mereka?
>
“Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. “Sedekah ke masjid atas nama ibu. Walaupun ibu sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.
>
“Allah maha pengampun dan luaskan rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempata n buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram. Lebih teruk lagi, Allah tunjukkan dalam bentuk bala.
>
“Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu ?
>
> “Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi jalin hubungan yang baik kerana hayat orang tua bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita.”
>
HUBUNGAN DENGAN BAPA
>
Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. “Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetE0pi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi sunuh utamakan ibu dahulu. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa.
>
“Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati.Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depan mereka. “Sebenannya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghorma ti golongan tua.”
>
> USAH DERHAKA KEPADA MENTUA
>
“Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendini. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga?”
>
“Saya tahu, ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yan g terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung,” jelasnya.
>
Tuan Ibrahim juga menjelaskan, kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah , kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar.
>
“Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan ayahnya. “Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail, suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah isteninya pun tidak kenal dengan mentuanya. “Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik d ia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik isteninya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya.
>
“Nabi Ismail insaf di sebalik simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita ya berakhlak, lalu diceraikan. “Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.”

Tuan Ibrahim berpesan, “Ibu-ibu tolong maafkan anak-anak dan Doakan keselamatan mereka. Memang anak-anak yang degil dan tidak mendengar kata, itu ujian Tuhan Berdoalah kepada Allah semoga bila usia anak meningkat perangainya berubah : “Jika masih tidak berubah, berdoa lagi moga-moga berubah selepas kahwin Sekiranya tidak berbeza, sebelum meninggal tulislah wasiat kepada anak-anak. Tolong jangan tinggal sembahyang dan jadilah anak yang soleh. Ibu-ibu juga Amalkan surah Toha ayat satu hingga enam kerana ia mujarab melembutkan hati anak-anak.”

WANITA JUN 1997…...

Similar Documents

Free Essay

Gejala Sosial

...dan remaja kini telah tumbang ke lembah yang gelap dan hina. Akibat daripada ketandusan akidah, terutama pelajar islam mula terpengaruh dengan agenda yahudi dengan menafikan tauhid uluhiyyah. Sememangnya perkara ini sangat menyedihkan dan mengecewakan apabila terdapat golongan pelajar dan remaja islam di Negara ini yang terpengaruh dengan gejala yang kurang sihat ini. Punca berlakunya gejala sosial black metal ini adalah pengaruh media massa seperti televisyen yang merupakan medium yang mempunyai pengaruh terbesar terhadap masyarakat. Sebagai contoh masyarakat kita terutamanya golongan remaja akan terpengaruh dengan filem –filem bermutu rendah yang ditayanagkan di stesen-stesen telivisyen dan pemangkin kepada lahirnya gejala sosial seperti bohsia, bohjan, black metal, seks bebas, dan samseng. Tambahan pula remaja mempunyai perasaan inkuiri atau sifat ingin tahu yang tinggi terhadap sesuatu perkara baru. Sifat ingin tahu inilah yang mendorong remaja mencuba, meniru aksi dan melakukan gejala sosial tersebut seperti yang ditayangkan oleh stesen-stesen telivisyen. Pengaruh rakan sebaya juga merupakan punca berlakunya gejala sosial black metal. Hal ini dapat dibuktikan melalui pergaulan bebas remaja yang menyebabkan mereka terjebak dalam kancah negatif dan aktiviti - aktiviti yang tidak berfaedah. Pergaulan rapat dengan rakan yang rendah kedudukan moralnya ini sememangnya menyumbangkan pengaruh terhadap remaja. Hal ini kerana rakan adalah orang yang paling hampir dengan......

Words: 933 - Pages: 4

Free Essay

The Impact of Social Class (Socioeconomic Status) and Student Education

...mempunyai kaitan rapat dengan pencapaian anak anak mereka. Boocock (1972) dalam bukunya, Sociology of Learning menyatakan antara pengaruh-pengaruh dalam pencapaian akademik seseorang murid termasuklah persekitaran sosial seperti jenis keluarga, aspirasi keluarga, taraf pendidikan keluarga, jenis pekerjaan ibu bapa, pendapatan keluarga dan faktor keupayaan individu yang lahir dalam keluarga tersebut. 2.0 Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Perbezaan Pencapaian Pelajar Terdapat dalam kalangan banyak faktor yang boleh menyebabkan perbezaan pencapaian Matematik pelajar antaranya termasuklah faktor sosioekonomi, jantina dan faktor pengaruh rakan sebaya. Sosioekonomi melibatkan faktor-faktor kemasyarakatan dan ekonomi (Kamus Dewan Edisi ke-4). Pengaruh latar belakang keluarga didapati mempengaruhi tahap pencapaian pelajar. Kajian mendapati bahawa status sosioekonomi, penglibatan ibu bapa dan saiz keluarga merupakan faktor keluarga yang penting (Majoribanks, 1996). Sementara itu, Majoribanks (1996) menyatakan bahawa latar belakang keluarga merupakan kunci bagi kehidupan pelajar. Berada di luar sekolah merupakan pengaruh penting terhadap pembelajaran pelajar dan ini termasuklah faktor-faktor seperti status sosioekonomi, dua ibu bapa berbanding satu ibu bapa, penceraian, amalan keibubapaan dan aspirasi, ciri-ciri keibuan, saiz keluarga dan jiran-jiran sekelilng. 2.1 Faktor Status Sosioekonomi Status sosioekonomi pada anak-anak secara keseluruhannya ditentukan......

Words: 3673 - Pages: 15

Free Essay

Pengabaian Warga Tua Oleh Anak-Anak

...Tajuk: Pengabaian warga tua oleh anak-anak PENDAHULUAN: Pengabaian atau penyisihan warga tua pada masa kini semakin berleluasa.Penghuni rumah warga tua pun turut meningkat bilangannya.Ada beberapa sebab yang menyebabkan dan langkah untuk mengurangkan masalah ini. ISI 1: Warga muda yang bekerjaraya sekarang ini. - Tidak menghiraukan ibu bapa mereka kerana terlalu sibuk dengan tugasan masing-masing. -Keluar bekerja pada awal pagi danpulang lewat malam-tiada komunikasi langsung antara ibu bapa dan anaknya. -mengeluarkan masa untuk berkomunikasi atau membawa warga tua keluar bersia-sia pda hujung minggu. ISI 2:Kejahilan atau cetaknya pengetahuan agama anak. -Ini berlaku apabila seseorang anak mempunyai keluarga sendiri atau sudah boleh berdikari.-Lupa jerih payah warga tua yang membesarkan mereka. -Berikan didikan agama dan pendedahan dari awal lagi.-Akan mempunyai rasa tanggungjawab dalam menjalankan tugas untuk menjaga warga tua yang berumur. ISI 3: Warga tua yang sakit(penyakit,kecacatan) -Akan mereka yang bekerja tidak terdaya untuk menjaga mereka.-Oleh itu, menghantar warga tua ke rumah kebajikan untuk mendapat ayanan yang sempurna. -Warga muda boleh menggajikan pembantu rumah untuk menjaga warga tua yang sakit. -Boleh berkomunikasi antara ibu bapa dan anak. -Bukankah perbelanjaan di rumah kebajikan tiada bezanya jika dibandingkan dengan menggajikan pembantu rumah? ISI 4: Perlakuan ibu bapa sendiri. -Kita sebagai anak kan menjadikan ibu bapa kita sebagai......

Words: 463 - Pages: 2

Free Essay

Mat Rempit

...remaja TEMA : TOKOH : KEHENDAK SOALAN : ISI UTAMA | HURAIAN | CONTOH | PENGULANGAN ISI UTAMA | Antara langkah untuk mengatasi masalah merempit adalah menguatkuasakan undang-undang yang lebih tegas. | Hal ini demikian kerana undang-undang ini dapat menakutkan golongan remaja daripada terjebak ke dalam gejala yang tidak berfaedah ini. | Tamsilnya, hukuman sebatan mampu menakutkan mereka untuk menyertai perlumbaan haram. | Sesungguhnya hukuman yang lebih berat amat penting untuk mengatasi masalah ini. | Selain itu, peranan ibu bapa juga amat penting untuk mengatasi masalah ini. | Hal ini demikian kerana ibu bapa mempunyai kuasa untuk mengawal pergerakan anak-anak mereka. Oleh itu, mereka tidak akan mudah untuk bergaul dengan rakan-rakan yang merempit. | Sebagai contoh, ibu bapa perlu sentiasa memastikan yang anak-anak mereka berada di tempat-tempat yang sepatutnya mengikut masa yang ditentukan. | Sememangnya perhatian dan kerjasama daripada ibu bapa amat diperlukan bagi menangani gejala yang tidak sihat ini. | Di samping itu, para remaja juga perlulah mengawal diri masing-masing. | Hal ini demikian kerana kawalan diri amat penting untuk mengelakkan diri dari terjebak dalam situasi ini. Pengawalan diri dapat memberi kesan yang mendalam terhadap penentangan gejala ‘merempit’. | Sebagai contoh, seseorang yang mengawal diri mereka dari terjebak dalam gejala merempit dapat menjalani kehidupan yang normal dan selamat. | Kawalan dan jati diri yang tinggi amat penting......

Words: 736 - Pages: 3

Free Essay

Bm-Bahasa Malaysia

...Taman Melati dan Taman Pendidikan Kanak-kanak (Taska) Encik Kim ( Kim Ji Yeong): 1)Cerita Sebenar Rakaman penderaan kanak-kanak di Pusat Asuhan Taman Melati: Setiap kali mahu dihantar ke pusat pendidikan, anak-anak akan menangis. Anak-anak akan berasa sangsi kerana dengan situasi itu, sepasang ibu dan bapa bertindak memasang kamera tersembunyi bagi mengetahui puncanya. Hasilnya cukup mengejutkan apabila anak-anak yang dihantar ke pusat pendidikan itu, didapati dipukul dan didera oleh pengasuh. Dakwa pengadu yang mahu dikenali sebagai Encik Johny , situasi dialami anaknya telah didera sejak empat bulan lalu.

Pusat pendidikan berkenaan terletak di Taman Desa Palma. Kemudian ada sesetengah ibu dan bapa timbul idea untuk memasang kamera tersembunyi pada beg sekolah anaknya. Dan ini yang diperolehi hasil rakaman yang dilakukan pada 23 Febuari 2009. Kejadian berlaku pada salah seorang kanak-kanak yang bernama Kivan Tee , dialah anaknya yang dihantar ke pusat pendidikan ini.

“Sebelum buat rakaman sering mendengar setiap kali kita hantar anak ada kanak-kanak menangis jawapannya sentiasa kata biasa kanak-kanak sentiasa menangis semasa rehat , tidur dan masa bermain , ”. Bapa kepada kanak-kanak mangsa dera. Rakaman itu kemudian dikongsi dengan semua penduduk di dalam taman itu yang turut menghantar anaknya ke pusat asuhan tersebut. Laporan polis sudah dibuat......

Words: 3044 - Pages: 13

Free Essay

Nama Anak

...Rangkaian Nama Anak Laki-Laki Islam Memiliki bayi adalah dambaan bagi calon ayah dan calon ibu. Nenunggu kelahiran dan mencari nama buat calon bayi adalah pekerjaan yang cukup membingunkan, selain itu identitas paling utama setiap orang adalah nama. Setiap makhluk di bumi ini, baik yang hidup maupun yang mati, memiliki nama sebagai identitasnya. Bayi diberi nama yang baik, di samping agar ia memiliki identitas, juga agar memiliki jati diri yang kuat. Dengan memiliki sebuah nama sebagai identitasnya, seorang anak akan mudah dikenali. Nama akan menjadi identitas abadi sampai Hari Kiamat. Di akhirat nanti, manusia akan dipanggil berdasarkan namanya. DAFTAR RANGKAIAN NAMA ISLAMI ANAK LAKI-LAKI 1.  ABBAD NAILUN NABHAN      Laki-laki yang tekun beribadah dan mendapatkan kemuliaan      - 2.  ABDU ARIQIN HALIM      Seorang hamba yang berbudi baik dan lembut      - 3.  ABDUH HUBBU SYARIF      Hamba Allah yang mencintai kemuliaan      - 4.  ABDUL LATIF ABBASY      Hamba Allah yang lembut dan rajin berusaha      - 5.  ABU DZAR AL-GHIFARI      Anak laki-laki yang selalu memaafkan bagaikan debu yang beterbangan      - 6.  ADLIE FAIRUZ      Anak laki-laki yang adil semulia batu piruz      - 7.  AFFAN NUR MAJID      Pendaki cahaya kemuliaan      - 8.  AFIF FIRDAUS      Laki-laki yang menjaga kesucian diri semoga menjadi penghuni Surga Firdaus      - 9.  AFIF KHALAF FAITH      Anak baik yang memiliki harga diri seperti pemimpin      - 10.  AHMAD GHOZALI......

Words: 2424 - Pages: 10

Free Essay

Business

...Ulasan isu | | | 6 | Kehendak soalan | Oleh sebab itu, pihak bertanggungjawab perlu mengenal pasti punca berlakunya kemalangan ini agar langkah pencegahan dapat dilaksanakan. | | SENARAI SEMAK STRUKTUR ISI SOKONGAN KARANGAN STPM Bahagian/Ayat | Struktur | Contoh ayat | | | | | | 1 | Ayat Judul | Salah satu faktor berlakunya kemalangan jalan raya ialah kecuaian pemandu itu sendiri. | | 2 | Ayat sokongan 1 | Ada dalam kalangan pemandu yang tidak memberikan tumpuan terhadap pemanduannya semasa berada di jalan raya. Terdapat dalam kalangan mereka yang berbual-bual dan menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Perkara sedemikian menyebabkan mereka tidak dapat memberikan perhatian terhadap keadaan jalan raya, isyarat lampu dan sebagainya  ketika memandu. Selain itu ada juga pemandu yang memandu dalam keadaan mengantuk, mabuk dan sebagainya. Walhal perkara seumpama ini perlu dielakkan ketika memandu. | | 3 | Ayat sokongan 1 | | | 4 | Ayat sokongan 1 | | | 5 | Ayat sokongan 1 | | | 6 | Ayat sokongan 1 | | | 7 | Kesimpulan | Jelaslah bahawa pemandu boleh menyebabkan kemalangan jika mereka cuai dan tidak berhati-hati. | | SENARAI SEMAK STRUKTUR KESIMPULAN KARANGAN STPM Bahagian/Ayat | Struktur | Contoh ayat | | | | | | 1 | Pernyataan isu | Kesimpulannya, kemalangan jalan raya kerap berlaku sejak akhir-akhir ini dan merupakan punca kematian utama di negara ini. | | 2 | Kesan | Perkara ini menyebabkan kerugian dan kesedihan......

Words: 6576 - Pages: 27

Premium Essay

Mahirap Maging Anak Na Ofw

...Human digestive system In the human digestive system, the process of digestion has many stages, the first of which starts in the mouth (oral cavity). Digestion involves the breakdown of food into smaller and smaller components which can be absorbed and assimilated into the body. The secretion of saliva helps to produce a bolus which can be swallowed in the oesophagus to pass down into the stomach. Saliva also contains a catalytic enzyme called amylase which starts to act on food in the mouth. Digestion is helped by the mastication of food by the teeth and also by the muscular contractions of peristalsis. Gastric juice in the stomach is essential for the continuation of digestion as is the production of mucus in the stomach. Peristalsis is the rhythmic contraction of muscles that starts along the wall of the stomach. This initially results in the production of chyme which when fully broken down in the small intestine is absorbed into theblood. Most of the digestion of food takes place in the small intestine. Water and some minerals are reabsorbed back into the blood, in the colon of the large intestine. The waste products of digestion are defecated from the anus via the rectum. Digestive system Digestive system 17th century Persia Latin Systema digestorium Components of the digestive system[edit] Digestive system There are several organs and other components involved in the digestion of food and the largest structure of the digestive system is the......

Words: 526 - Pages: 3

Free Essay

Isu-Isu

...PETIKAN MENGENAI “THE SOUND OF CHANGE” (KONSERT AIM) PUNCA-PUNCA 1. Penganjuran konsert yang berleluasa dikalangan remaja dan anak-anak muda. 2. Tiada sekatan oleh pihak kerajaan seolah-olah semakin menggalakkan aktiviti seperti ini. 3. Mengikut budaya barat yang tidak mempedulikan larangan agama. KESAN-KESAN 1. Negara dan masyarakat ditimpa musibah yang diturunkan Allah untuk mengingati manusia. 2. Generasi muda dan remaja semakin terjerumus kedalam kancah maksiat tanpa mempedulikan dosa. 3. Tahap keimanan seseorang individu akan berkurangan dan menjadi semakin taksub dengan hiburan dunia semata-mata. CARA MENGATASI 1. Memperbanyakan aktiviti yang bermanfaat dan memberikan kesedaran kepada manusia. 2. Menganjurkan ceramah kesedaran dalam memupuk mereka supaya menjadi manusia yang lebih disegani dan Berjaya. 3. Sentiasa memantau pergerakkan anak-anak remaja supaya ibu bapa mengetahui langkah dan gerak geri anak-anak mereka. PETIKAN MENGENAI “TACKLE FOOTBALL HOOLIGANISM, ITS RUINING OUR REPUTATIONS. “ PUNCA-PUNCA 1. Aktiviti perjudian yang semakin menjadi-jadi apabila perlawanan bola sepak bermula. 2. Sikap taksub segelintir peminat yang sering membuat onar terhadap pasukan pihak lawan. 3. Tiada kawalan ketat daripada pihak berkuasa yang membuat peminat bola sepak menjadi semakin agresif. KESAN-KESAN 1. Sukan bola sepak dinegara Malaysia akan dipandang rendah oleh pasukan dari Negara luar. 2.......

Words: 276 - Pages: 2

Free Essay

Business

...organ pankreas yang terletak di bawah perut mereka. Fungsi hormon insulin ialah mengawal keseimbangan glukosa di dalam badan seseorang dengan membantu pergerakan glukosa dari darah ke dalam sel mereka. Insulin merupakan sejenis hormon yang dihasilkan oleh sel kelenjar pankreas yang dikenali sebagai Langerhans islets (kepulauan kecil). Insulin berfungsi untuk mencernakan glukosa dan bertindak membenarkan glukosa di dalam darah menembusi sel dinding.Makanan berkanji dan bergula seperti makanan karbohidrat di dalam perut manusia akan ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukosa. Selain itu, hormon insulin akan membantu gula (glukosa) di dalam darah seseorang untuk memasuki sel-sel badan mereka untuk bertukar menjadi tenaga. Glukosa adalah punca utama yang memberikan tenaga untuk seseorang. Bagi seseorang yang menghidap penyakit kencing manis, organ pancreas dia tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau hormon insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa.Hal in menyebabkan badan seseorang itu menghadapi masalah di mana glukosa tidak dapat memasuki sel-sel badan mereka dan kekal di dalam darah mereka. Akhirnya menyebabkan kandungan gula di dalam badan mereka menjadi tinggi dan terpaksa membuang melalui air kencing untuk menyingkirkan gula yang berlebihan dan seterusnya menyebabkan penyakit diabetes. Di Malaysia, Penyakit Tidak Berjangkit (NCD) (penyakit kardiovaskular, diabetes, kanser dan penyakit mental) merupakan penyakit......

Words: 6751 - Pages: 28

Free Essay

Gejala Sosial

...Islam Melayu.Seks bebas, mat rempit, pembuangan bayi, penagihan dadah dan sebagainya lagi cukup sinonim dengan anak-anak muda zaman sekarang bahkan remaja bawah umur juga seringkali dikaitkan bersama.Ianya terbukti di dada-dada akhbar yang sentiasa melaporkan berkaitan dengan isu belia remaja ini. Apabila masalah keruntuhan akhlak remaja ini dibincangkan secara umum, persoalan yang sering kali menimbulkan tanda tanya kepada seluruh individu yang terlibat ialah siapa yang harus dipersalahkan dan mengapa perkara ini berlaku?? Masalah gejala sosial timbul kerana longgarnya ikatan akidah Islamiah remaja Islam zaman sekarang. Kelonggaran ini berpunca daripada ketidakfahaman mereka terhadap hakikat akidah Islamiah atau tidak mempunyai kesedaran akan tuntutan akidah Islamiah dan keimanan yang tidak cukup kuat untuk menggerakkan mereka melakukan amal ma’ruf nahi mungkar. Adalah menjadi perkara biasa seseorang itu mempunyai perasaan ingin tahu dan ingin mencuba sesuatu perkara yang baru.Perasaan sebegitu sebenarnya adalah baik jika mengikut syariat, namun yang menjadi masalah apabila mereka tiada panduan daripada orang-orang yang sepatutnya seperti ibu bapa merupakan orang yang paling dekat dengan mereka. Jadi perasaan ini akan membuatkan mereka akan lakukan apa sahaja yang diinginkan tanpa memikirkan baik atau buruknya perkara tersebut. Boleh juga dikatakan bahawa punca-punca keruntuhan akhlak yang utama adalah kemerosotan dari segi asuhan, didikan dan bimbingan serta kawalan......

Words: 417 - Pages: 2

Free Essay

The Cat

...mahukan perubahan dalam masyarakatnya. Contohnya Yahya telah menubuhkan barisan Pembela Rakyat untuk membantu rakyat desa. PLOT Secara keseluruhan drama ini disusun mengikut kronologi iaitu mengikut urutan cerita bermula dengan permulaan dan diakhiri dengan peleraian. Pembinaan plot Empat peringkat garapan plot: i.        Permulaan Perbualan antara Yahya, Mariah, Firdaus, Hani, Zainal dan Husin tentang cabaran yang dihadapi oleh masyarakat sekarang iaitu cabaran dalam kemajuan, ekonomi dan pelajaran. Kemunduran masyarakat adalah disebabkan sikap masyarakat yang suka membuang masa. ii.        Perkembangan Perbualan antara Yahya dan Mariah  tentang sikap  anak-anak muda  mereka yang berbual kosong. Yahya  mencadangkan pengumpulan dana agar dapat menubuhkan yayasan untuk membantu anak-anak ke universiti.  iii.       Konflik Barisan Pembela Rakyat Desa ditubuhkan dan telah mengutip wang bagi tabung pelajaran agar  dapat membela nasib rakyat desa. Mereka juga menyediakan kelas pemimpin dan berusaha menubuhkan Kedai Syarikat Bekerjasama. Hani menyatakan ketidakpuasan hatinya tentang sikap pemuda yang suka melepak. Mereka seharusnya sanggup berubah ke arah kebaikan.Firdaus berpendapat bahawa hidup mestilah percaya kepada diri sendiri untuk maju serta berfikir dahulu sebelum membuat keputusan. Yahya menyindir sikap pemimpin yang mudah lupa akan orang bawahan. Yahya teringat kembali ucapan pemimpin yang berjanji untuk menolong orang bumiputera jika......

Words: 1001 - Pages: 5

Free Essay

12 Barisan Di Akhirat

...mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar. "Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..." BARISAN KEENAM Diiring dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. "Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..." BARISAN KETUJUH Diiring dari kubur tanpa mempunyai lidah tetapi dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. "Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..." BARISAN KELAPAN Diiring dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. "Mereka adalah orang yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..." BARISAN KESEMBILAN Diiring dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. "Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..." BARISAN KESEPULUH Diiring dari kubur mereka dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan penyakit sopak dan kusta. "Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah......

Words: 607 - Pages: 3

Free Essay

Case Study Family Therapy

...Sclerosis 4. Neurofibromatosis 5. Sindrom Asperger 6. Sindrom Rett PENYEBAB AUTISME Antara penyebab autisme ialah: 1. VAKSIN YANG MENGANDUNGI THIMEROSAL Thimerosal adalah zat pengawet yang digunakan sebagai vaksin. Ada pendapat yang mengatakan bahwa jika terlalu banyak vaksin Hepatitis B yang termasuk dalam MMR (Mumps, Measles dan Rubella ) boleh mengakibatkan anak mengidap penyakit autisme. Ini kerana vaksin ini mengandung zat pengawet Thimerosal, yang terdiri dari Etilmerkuri yang menjadi penyebab utama sindrom Autisme Spectrum Disorder. Biasanya, vaksin mengandungi plumbum, merkuri dan aluminium. Bahkan sesetengah vaksin ditambah dengan ekstrak punggung babi, anjing dan monyet yang kebanyakannya diimport dari luar Negara. 2. TV DAN KOMPUTER TV dan komputer mempunyai pengaruh yang sangat kuat terhadap minda seseorang kanak-kanak. Sesetengah pakar berpendapat pengaruhnya boleh menyebabkan seseorang kanak-kanak boleh menghidap pelbagai penyakit otak termasuk autisme. 3. GENETIK Ini adalah dugaan awal dari penyebab autisme, kerana autisme juga boleh diturunkan dari orang tua kepada anak, cucu dan cicitnya. 4. MAKANAN Makanan menjadi penyumbang utama terhadap pelbagai penyakit termasuk autisme. Ini kerana pelbagai bahan kimia dan bahan pengawet terdapat disetiap makanan yang kita beli di pasaraya. Lebih-lebih lagi kadar melamin yang agak tinggi di setiap makanan bersusu dan berperisa cokelat. Sesetengah makanan ringan pula mengandungi plumbum,......

Words: 1505 - Pages: 7

Free Essay

Advantage and Disadvantage of Advertising

...“Adalah menjadi harapan saya agar rakyat Malaysia akan sentiasa beringat dan berwaspada semasa dalam perjalanan pulang ke kampung halaman. Bersama kita jadikan jalan raya kita jalan yang selamat”. Demikianlah sedutan ucapan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika menghadiri majlis berbuka puasa bersama-sama anak yatim di Putrajaya baru-baru ini. Peribahasa alah bisa tegal biasa kini telah menjadi sinonim dengan masyarakat Malaysia memandangkan saban hari rakyat Malaysia disajikan dengan berita-berita kemalangan jalan raya yang menyayatkan hati sama ada di dada akhbar mahupun di kaca televisyen. Walaupun OPS Sikap XIII sempena Aidilfitri baru-baru ini berjaya mengurangkan kes kemalangan maut daripada 213 kes kepada 203 kes, namun statistik masih menunjukkan bahawa kemalangan keseluruhan pada tahun ini meningkat sebanyak lima peratus berbanding tahun lalu. Persoalannya, apakah punca-punca yang menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya walaupun pelbagai pihak telah memainkan peranan mereka dalam mengurangkan kadar kemalangan jalan raya? Mengikut kajian yang dijalankan oleh Universiti Teknologi Mara (UTM), sikap pemandu ketika berada di jalan raya merupakan faktor dominan berlakunya kemalangan jalan raya. Memang tidak dapat dinafikan, pemandu marcapada ini memandang enteng terhadap peraturan-peraturan jalan raya yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.. Buktinya, ramai pemandu yang tidak mematuhi ‘speed limit’ terutamanya......

Words: 982 - Pages: 4